Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

KAWA DO METOD ALTERNATYWNYCH

( ilość produktów: 94 )

Kawy do metod alternatywnych

Na skutek ekspansji tzw. trzeciej fali kawy znacząco wzrosło zainteresowanie alternatywnymi metodami parzenia kawy. Kawę rozpuszczalną i słodkie, kawowe desery, w których ogrom dodatków przykrywa aromat kawy zaczęliśmy stopniowo porzucać na rzecz smaku wysokojakościowego naparu. Czym właściwie są te metody alternatywne? To po prostu metody będące alternatywą dla tradycyjnego ekspresu ciśnieniowego i uzyskiwanego z niego espresso. Inny sposób zaparzania wymaga również użycia innych ziaren. Jaka zatem będzie najlepsza kawa do metod alternatywnych?

Alternatywne metody zaparzania kawy

Istnieje co najmniej kilka alternatywnych metod zaparzania kawy, lecz czołowi producenci, jak również kawowi entuzjaści prześcigają się w tworzeniu nowych, niejednokrotnie rewolucyjnych urządzeń.

W kategorii alternatyw prym wiodą metody przelewowe (ang. pour-over), do których zaliczają się popularne drippery oraz kultowy zaparzacz Chemex. Zasada działania tych urządzeń jest bardzo prosta. Kawę wsypuje się do filtra umieszczonego w lejku, a następnie zalewa porcjami ciepłej wody, która powoli przesącza się przez przemiał. Gotowy napar spływa do naczynia pod lejkiem, tak samo, jak w przypadku znanego w polskich kuchniach ekspresu przelewowego.

Dużą popularnością cieszą się również „strzykawki”, czyli kultowy AeroPress oraz Delter Coffee Press. Zaletą tych urządzeń są ich niewielkie gabaryty oraz możliwość użytkowania w podróży. Świetnie sprawdzają się w niewielkich przestrzeniach i wszędzie tam, gdzie nie ma zbyt wiele miejsca na kawowe sprzęty. Do alternatyw często zalicza się też kawiarkę, syfon, tłokowy zaparzacz French Press, a także wszelkie urządzenia do przygotowywania kawy cold brew.

Niezależnie od tego, jakie urządzenie wybraliśmy, najważniejsza jest kawa. Metody alternatywne pomagają wyciągnąć z ziaren cały ich potencjał, jednak ważne jest to, by były to ziarna dobrej jakości.

Jaka kawa do metod alternatywnych?

W przypadku kaw trzeciej fali duży nacisk kładzie się na pochodzenie, obróbkę i jakość ziaren, gdyż to właśnie te parametry wpływają na profil sensoryczny naparu. Z tego względu do alternatyw najczęściej poleca się ziarna segmentu speciality, czyli te, którym profesjonalny Q Grader przyznał co najmniej 80 punktów w skali SCA. Są to kawy wysokiej jakości 100% arabiki, przeważnie single, czyli ziarna pochodzące z jednej plantacji (ang. single origin).

Rekomendowana kawa do metod alternatywnych to najczęściej ziarna jasno palone. Ten stopień palenia sprawia, że występujące w kawie cukry są  łagodnie skarmelizowane, a nuty kwaskowatych owoców, kwiatów, orzechów subtelnie podkreślone. Wybierając ziarna, warto zwrócić szczególną uwagę na datę ich palenia, która świadczy o świeżości ziaren. Istotny jest też kraj pochodzenia kawy, który może zdradzić wiele informacji na temat smaku ziaren. Ziarna z Etiopii odznaczają się wyjątkową słodyczą i świeżością owoców, można w nich też wyczuć herbaciane i winne nuty. Z kolei profil sensoryczny kawy z odległej Gwatemali charakteryzuje się wyraźnymi nutami gorzkiej czekolady i orzechów, a także niską kwasowością. Warto więc poznawać ziarna z różnych regionów, aby dostarczać sobie nowych wrażeń smakowych i wybrać swoją ulubioną kawę do metod alternatywnych.

Kawa do metod alternatywnych w CafeSilesia.pl

W CafeSilesia.pl doskonale zdajemy sobie sprawę, jak istotną rolę odgrywają dobrej jakości ziarna w przygotowywaniu smacznej kawy. Miłośnicy metod alternatywnych znajdą w naszym sklepie szeroką ofertę ziaren przeznaczonych do różnych sposobów przygotowywania „małej czarnej”. Szczególną uwagę warto zwrócić na ziarna z polskich palarni, które oferują produkt najwyższej jakości (m.in. Hayb, Hard Beans, CoffeeLab, Coffee Plant, Coffee Proficiency, Kafa), jak również kawy przygotowane przez utytułowane, rzemieślnicze palarnie z sąsiednich krajów Europy (np. Awaken, DoubleShot).

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Polecana doPolecana do
Ziarnista/MielonaZiarnista/Mielona
Waga (netto)Waga (netto)
+ Rozwiń- Ukryj
Miejsce produkcjiMiejsce produkcji
Stopień paleniaStopień palenia
ObróbkaObróbka
Zawartość kofeinyZawartość kofeiny
PochodzeniePochodzenie
+ Rozwiń- Ukryj
Pokaż tylko Pokaż tylko
pixel