Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Do czego potrzebna nam robusta?

2017-12-24
Do czego potrzebna nam robusta?

To, że arabika jest zdecydowanie najlepszym gatunkiem kawy w świecie jej miłośników oraz profesjonalnych baristów z pewnością nie ulega żadnym wątpliwościom. Decyduje o tym fakt, że posiada rozleglejszą paletę smaków, a także cechuje się wyjątkową delikatnością i wysublimowaniem. Jest przy tym oczywiście trudniejsza w uprawie - jej plantacje muszą być zlokalizowane w odpowiednim klimacie, na wysokości co najmniej 1000 m n.p.m., na glebach o niskim pH. Jednak dzięki temu odwiedzając specjalistyczny sklep z kawą, wybierać możemy spośród lekko cytrusowych odmian afrykańskich, klasycznych orzechowo-czekoladowych z Ameryki Środkowej i Południowej oraz ziaren azjatyckich o dość ciężkim, ziemistym posmaku. Z pewnością w tym momencie zastanawiacie się po co nam w takim razie robusta?

Ogólnie o gatunku robusta

Zanim przejdziemy do możliwości zastosowania robusty, warto przytoczyć kilka podstawowych informacji o tym gatunku. Przede wszystkim musimy wiedzieć, że robusta jest kawą łatwiejszą w uprawie. Jej plantacje mogą być położone już na wysokości około 200 m n.p.m. W przeciwieństwie do arabiki nie dotyczy jej problem tzw. rdzy, czyli choroby drzew kawowca. Dzięki temu jej cena jest znacznie niższa, o czym decyduje również to, że jej smak w stosunku do arabiki pozostawia wiele do życzenia. Po zaparzeniu robusta jest raczej gorzka, ziemista (lecz nie w przyjemny sposób), o prostym bukiecie aromatyczno-smakowym. Natomiast zawiera więcej kofeiny, bo około 2,7%, podczas gdy arabika jedyne 1,5%.

Zastosowanie robusty

Ze względu na swój skład i właściwości robusta nadaje kofeinowym napojom mocy oraz intensywności. To dzięki niej kawa włoska jest tak charakterystyczna. Klasyczne espresso, w którym nutka goryczy jest czymś wręcz pożądanym przygotowuje się bowiem na bazie mieszanek różnych ziaren. Najsłynniejsze palarnie w słonecznej Italii do swoich kompozycji standardowo stosują proporcję 90/10, 85/15 i 80/20. Co ciekawe, wiele zależy od rejonu Włoch. Im dalej na południe, tym większa zawartość w mieszkankach robusty. W Rzymie jest to 20-30%, zaś w Neapolu nawet 50%. Wynika to przede wszystkim z historycznych uwarunkowań gospodarczych. Północ kraju zawsze była bogatsza, zaś Południe borykało się z problemem biedy. Przyzwyczajenie robi jednak swoje i nawet dziś, gdy sytuacja finansowa mieszkańców południowych Włoch jest lepsza, wciąż często wybierają wyłącznie robustę.

Polecane

kawa ziarnista Mokito ORO 1000g

kawa ziarnista Mokito ORO 1000g

79,00 zł brutto1580 pkt.
kawa ziarnista Agust CREMOSO 1000g

kawa ziarnista Agust CREMOSO 1000g

95,00 zł brutto1637.80 pkt.
kawa ziarnista JOLLY CAFFE TSR 1000g

kawa ziarnista JOLLY CAFFE TSR 1000g

115,00 zł brutto2180 pkt.
pixel